Η ιστορία του χωριού Πρόμαχοι

Μελετώντας τα ιστορικά στοιχεία του τόπου μας που αφορούν στο πως και αντιστάθηκαν οι κάτοικοι αυτής της απομακρυσμένης γεωγραφικά από το κέντρο της Ελλάδος την περίοδο 1900-1950 μένει κανείς πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος την τόλμη και την ανδρεία όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων ανδρών και γυναικών.
Χωρικοί φτωχοί, αγράμματοι στην πλειοψηφία τους, μη έχοντας ουσιαστικά ούτε προς το ζην. Βγήκαν μπροστά στον αγώνα για μια ελεύθερη Ελλάδα για μια ελεύθερη Μακεδονία για μια ελεύθερη Αλμωπία.
Το χωριό Πρόμαχοι έχει κτισθεί και κατοικηθεί πριν από εκατοντάδες χρόνια και μέσα στη διάρκεια του χρόνου μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει 7 τοποθεσίες.

Πρώτη τοποθεσία ήταν κοντά στα σύνορα και ήταν γνωστό ως γκριτσκου σελου(Ελληνικό χωριό). Η δεύτερη τοποθεσία ήταν λίγο πιο κάτω από τα σύνορα και τη  πρώτη τοποθεσία. Τρίτη τοποθεσία ήταν στην πάνω δεξιά πλευρά της σημερινής τοποθεσίας η τέταρτη ήταν πάνω και πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα.
Το χωριό απο ψηλά.
Στη συνέχεια το χωριό μεταφέρθηκε βορειοδυτικά του μοναστηριού έπειτα δυτικότερα από τη σημερινή τοποθεσία και από το 1840 το χωριό πήρε τη σημερινή του θέση. Τα αίτια όλων αυτών αλλαγών στην θέση του χωριού οφείλονταν κυρίως σε απειλές ή εχθρικές επιδρομές. Για αυτόν τον λόγο τα σπίτια ήταν πρόχειρα κτισμένα. Το χωριό εκείνα τα χρόνια ονομαζόταν Μπάχοβο γιατί οι κάτοικοι ζούσαν με την αγωνία που θα μείνουμε και όλη την ώρα έλεγαν μέσα τους αχ και μπαχ. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή πήρε το όνομα του από το μπαοβο επειδή υπήρχαν όμορφα κορίτσια. Μπάοβο  σύμφωνα με την σλάβικη διάλεκτο από την οποία προέρχεται σημαίνει όμορφο.
Την σημερινή του ονομασία το χωριό την πήρε το 1924 επειδή οι κάτοικοι που ήταν πρόμαχοι της ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Γειτονικό χωριό των προμάχων με μεγάλη ιστορία στο οποίο θα αναφερθούμε είναι και το Γαρέφι το χωριό το οποίο μετονομάστηκε από τσαρνεσοβο σε Γαρέφι προς τιμή του Καπετάν Γαρέφι ενώ οι κάτοικοι του χωριού αλλά και όλης της Αλμωπίας του ήταν ευγνώμονες για το απελευθερωτικό του έργο.
Η εκκλησία στην πλατεία του χωριού.
Σήμερα το χωριό είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής, έχει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων. Αξιοσημείωτη η ύπαρξη του πολιτιστικού συλλόγου «Άλμωπες» ο οποίος είναι γνωστός σε Ελλάδα και Ευρώπη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μ. και αριθμεί 1.825 κατοίκους. Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία η υλοτομία και γενικότερα η επεξεργασία του ξύλου.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Οσίου Ιλαρίωνος, επισκόπου Μογλενών. Η μονή αυτή είναι ιστορική, με ιδρυτή τον ίδιο τον Άγιο Ιλαρίων, ο οποίος υπήρξε μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας του 12ου αιώνα, που έζησε και έδρασε στην περιοχή της σημερινής Αλμωπίας

Πηγή:www.promahoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας!