Το Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας

Που βρίσκεται;
 
Στην Λουτρόπολη των Λουτρών Λουτρακίου Αριδαίας, στον Νομό Πέλλας.
 
Πως δημιουργήθηκε;
Τα σπήλαια είναι μια μικρή η μεγάλη κοιλότητα της γής μέσα σε ασβεστόλιθους και διανοίγονται κυρίως από το νερό.
Το σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας είναι ένα σύμπλεγμα 20 σπηλαίων, καταφυγίων, βαράθρων, πολλών αγωγών και μικρών σπηλαιομορφών που έχει διανοιχτεί με την δύναμη του νερού στο φαράγγι των Λουτρών Αριδαίας. Από αυτά τα σπήλαια, το Βάραθρο έχει αναδειχθεί τουριστικά και είναι επισκέψιμο, η Αρκουδοσπηλιά έχει παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, το Σπήλαιο των Ανταρτών έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν ποικίλο, αλλά μικρότερο ενδιαφέρον.
 
Άποψη εισόδων απο τα σπήλαια του σπηλαιοπάρκου.
 
Είναι το πρώτο σπηλαιοπάρκο στην Ελλάδα (πρόταση Ιωάννου 1990). Στην χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 9.000 σπηλαιομορφές, αφού τα πετρώματα της είναι κατά 60% ασβεστολιθικά.
 
Έρευνα - αξία
Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας αποτελεί μία ιδιαίτερη περιοχή με έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά τη γεωλογία, την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία. Η έρευνα ξεκίνησε από τον σπηλαιοερευνητή Κώστα Ατακτίδη και συνεχίστηκε με εκτενείς παλαιοντολογικές ανασκαφές, που έχουν ως αποτέλεσμα την εύρεση πολλών ειδών θηλαστικών και μία πλούσια συλλογή απολιθωμάτων που ανήκουν σε μία εξαφανισμένη σπηλαία άρκτο ηλικίας 38 χιλιάδων ετών, την Ursus speleaus, η οποία αναφέρεται για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο.
 
Απολίθωμα απο την αρκούδα Ursus speleaus.
 
Η παλαιοντολογική και γεωλογική έρευνα στην περιοχή έχει γίνει από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη την Επικ. Καθ. Ευαγγελία Τσουκαλά.
 
Τα απολιθώματα από τις ανασκαφές στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.
 
Σπηλαιοβάραθρο
 
 
Φωτογραφίες απο το εσωτερικό του σπηλαιοβάραθρου.
 
Εντυπωσιακό έγκοιλο βάθους 52 μ., με ενδιαφέροντα διάκοσμο (Λευκοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες καλυμμένους με κοράλλια των σπηλαίων). Σ΄ αυτό εντοπίστηκε, συγκεκριμένα στα τοιχώματα του, υπολείμματα παλαιοόχθης από κροκάλες. Δηλαδή το ύψος των νερών του Θερμοποτάμου στο φαράγγι των Λουτρών ήταν 80 μέτρα ψηλότερα από ότι σήμερα. Από το 2002 έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά.
 
Αρκουδοσπηλιά
 
 
Η είσοδος και η έρευνα στην αρκουδοσπηλιά.
 
Βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μέτρα. Δεν είναι ακόμα επισκέψιμο, παρ΄ όλο που υπάρχει μονοπάτι μέχρι και την είσοδο της σπηλιάς. Λέγεται αρκουδοσπηλιά γιατί σ΄ αυτήν βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ζώων, κυρίως όμως της Αρκούδας των σπηλαίων Ursus spelaeus. Ο διάκοσμος του σπηλαίου έχει ενδιαφέρον (τοιχώματα με μαύρο επίχρισμα). Επίσης κυριαρχούν οι λεγόμενες κρούστες – γκούρ, παραπετάσματα και κοράλλια των σπηλαίων.
 
Σπήλαιο Β
Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του σπηλαιοπάρκου της Αλμωπίας. Έχει ωραίο διάκοσμο, ψηλές οροφές και μπορεί με μικρές παρεμβάσεις να αξιοποιηθεί. Έχουν βρεθεί εργαλεία, θραύσματα κεραμικής νεολιθικής και νεότερης κατοίκησης.
 
Φωτογραφίες:
 
Πηγή κειμένου:

Ευαγγελία Τσουκαλά - Η αρκούδα των Σπηλαίων στην Αλμωπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας!