Υλικά για χειμερινές εξορμήσεις

Γκέτες: προσαρμόζονται στα άρβυλα και κρατούν το πόδι στεγνό και ζεστό. Απαραίτητες σε όλες τις εκδρομές, όπου το περπάτημα θα γίνει σε χιόνι. 
Ορειβατική σκαπάνη - (Πιολέ - Ice axe):  Υπάρχουν διάφορα είδη ανάλογα με την χρησιμότητα τους (στήριξη, αναρρίχηση σε πάγο κ.α.). Αποτελούν βασικό υλικό σε χειμερινές δραστηριότητες, όπου η ομάδα θα κινηθεί σε πάγο – χιόνια.
 
Το πιολέ είναι το σύμβολο του Αλπινισμού. Δεν αρκεί όμως να κρατά κανείς το πιολέ στο χέρι για να χαρακτηριστεί ορειβάτης. Πρέπει να ξέρει και να το χρησιμοποιεί.


Τι ακριβώς είναι το πιολέ;


Είναι η ορειβατική σκαπάνη, ένα απλό αλλά πολύτιμο εργαλείο. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού που μας χρειάζεται για την κίνηση στο χιόνι και τον πάγο. Οι χρήσεις του ποικίλουν: Χρησιμοποιείται για στήριγμα και ενίσχυση της ισορροπίας αλλά και σαν πιάσιμο για προώθηση ή σαν εργαλείο έρευνας, καθαρισμού ή σκαψίματος. Επίσης χρησιμοποιείται σαν ασφάλεια στο χιόνι και σαν φρένο σε περίπτωση πτώσης. Αν και το πιολέ μεταλλάχτηκε τα βασικά τμήματα του πιολέ παραμένουν ίδια αν και οι δυνατότητες τους διαφέρουν. Τα τμήματα του πιολέ είναι η κεφαλή, το στέλεχος και η αιχμή.


Τα είδη των πιολέ


Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρεις τύποι πιολέ:
α) Τα πεζοπορικά πιολέ
 με το μακρύ στέλεχος(60 – 90 cm), τη σχεδόν ίσια μύτη και το φαρδύ φτυαράκι. Το παλιό ξύλινο στέλεχος έχει αντικατασταθεί από ελαφρύτερα, μέτριας όμως αντοχής, κράματα αλουμινίου. Είναι κατάλληλα για αναβάσεις και διασχίσεις σε πλαγιές με μέτριες κλίσεις σε χιόνι.
β) Τα κλασικά πιολέ είναι πιο κοντά από τα πεζοπορικά, έχουν μύτη με πιο έντονη κλίση και στενότερο φτυαράκι. Το στέλεχός τους έχει μήκος γύρω στα 60 cm. (Όταν το κρατάμε από την κεφαλή με τεντωμένο χέρι πρέπει να απέχει η αιχμή του περίπου 10 πόντους από το έδαφος). Είναι κατάλληλα για γενική χρήση στο βουνό. Από απλή χειμερινή πεζοπορία έως και για διαδρομές – λούκια – χιονιού ή πάγου.
γ) Τα τεχνικά πιολέ αναρρίχησης πάγου είναι πιο κοντά από τα κλασικά, έχουν μύτη με αρκετά μεγάλη κλίση και στενότερο φτυαράκι ή σφυρί. Το στέλεχός τους έχει μήκος γύρω στα 40 – 60 cm (κατασκευασμένο από ισχυρό και ελαφρύ κράμα αλουμινίου με επένδυση στο κάτω μέρος από καουτσούκ, με ίσια ή κυρτή λαβή στο κάτω μέρος για καλύτερο κράτημα και προστασία του χεριού από χτυπήματα. Η κεφαλή στα περισσότερα μοντέλα δέχεται ανταλλακτικές μύτες και ανταλλακτικό φτυαράκι ή σφυρί ανάλογα με τις κλίσεις και την ποιότητα του πάγου ή απλά μας δίνει τη δυνατότητα αλλαγής σε περίπτωση καταστροφής τους. Οι μύτες αρκετά αιχμηρές και περισσότερο οδοντωτές από τα κλασικά πιολέ για καλύτερο γάντζωμα στον πάγο.
Σημαντικό κριτήριο της ποιότητας ενός πιολέ είναι το σωστό ζύγισμα και η αίσθηση της λαβής. Για αναρρίχηση πάγου μεγάλης κλίσης είναι απαραίτητο να έχουμε δυο πιολέ. Σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε το ένα να είναι ‘’μαρτό’’ (με σφυρί).

Δείτε video για την χρήση της ορειβατικής σκαπάνης....περισσότερα. (British Mountaineering Council's) 
Καρφιά ή Κραμπόν (Crampon): Τοποθετούνται στα άρβυλα και μαζί με την ορειβατική σκαπάνη βοηθούν στην ισορροπία και στήριξη του ορειβάτη, σε χειμερινά πεδία. Υπάρχουν δύο τύποι cramponss τα fast τα οποία τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα και αυτά με ιμάντες. Υλικό η χρήση του οποίου απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.

Στις μέρες μας είναι αδιανόητη η δύσκολη ορειβασία χωρίς κραμπόν. Όταν όμως επινοήθηκε το πρώτο 10μυτο κραμπόν, στις αρχές του αιώνα μας, αρκετοί πεπειραμένοι αλπινιστές δυσανασχέτησαν, θεωρώντας αντιαθλητικό το πλεονέκτημα το πλεονέκτημα που προσφέρουν ‘’τα μηχανικά μέσα’’ (κραμπόν!).
Η χειμερινές αναβάσεις για λόγους ασφαλείας, απαιτούν την χρήση κραμπόν.


Τι ακριβώς είναι το κραμπόν;
Τα κραμπόν είναι μεταλλικά πλαίσια με 10 κάθετες (προς τα κάτω) μύτες και συνήθως 2 παράλληλες προς τα εμπρός. Τα κραμπόν προσαρμόζονται στη σόλα της κάθε μπότας και χρησιμεύουν στο σκληρό χιόνι ή πάγο. Τα πρώτα αυθεντικά σφυρήλατα κραμπόν, αντικαταστάθηκαν από μοντέρνα βιομηχανικής παραγωγής εξαρτήματα με έμφαση στην ακαμψία, τη μείωση του βάρους και τη μέγιστη απόδοση. Κατασκευάζονται από ελαφρά και ισχυρά κράματα αλουμινίου, όπως το χρωμομολυβδαίνιο. Έχουν στενόμακρο ρυθμιζόμενο σκελετό και 12 μύτες περιφερειακά με ιδιαίτερα ενισχυμένες τις 2 μπροστινές (τοποθετώντας νεύρα).


Τα είδη των κραμπόν


Κυκλοφορούν σε δύο τύπους:
α) Τα κλασικά, γενικής χρήσης κραμπόν, σχετικά εύκαμπτα - συνήθως αρθρωτά -  , είναι μια συμβιβαστική λύση που παρέχει ικανοποιητική απόδοση σε όλους τους τύπους ή και κλίσεις χιονιού.
β) Τα τεχνικά κραμπόν αναρρίχησης πάγου, είναι πιο άκαμπτα, κατασκευασμένα ειδικά για δύσκολες αναρριχήσεις σε σκληρό πάγο και παγοκαταρράκτες.
Για τα μαλακά ελληνικά χιόνια ή τα καλοκαιρινά των Άλπεων συνιστάται η χρήση των ειδικών αντιστομπωτικών ελαστικών (latex) κάτω από το πλαίσιο των κραμπόν.


Οι μύτες


Στα τεχνικά κραμπόν οι μπροστινές μύτες μπορεί να είναι ελαφρά επικλινείς ή κυρτές. Οι κυρτές εκμεταλλευόμενες την καμπυλόγραμμη κίνηση του ποδιού επιτυγχάνουν καλύτερη διείσδυση στον πάγο. Συχνά υποστηρίζονται από δυο ακόμα σχετικά μπροστινές μύτες προσφέροντας σταθερότητα. Τα κραμπόν για μικτή αναρρίχηση δεν διαθέτουν μύτες υποστήριξης και έχουν πιο κοντές μύτες, ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση τους στο βράχο. (Για να εξοικονομούμε χρόνο αποφεύγουμε το συνεχές ‘’βάλε – βγάλε’’).


Η προσαρμογή στην μπότα


Το κραμπόν πρέπει να εφαρμόζει καλά πάνω στην μπότα. Ένα κραμπόν είναι σωστά ρυθμισμένο πάνω στην μπότα, όταν μπορεί να στέκεται χωρίς να έχουμε δέσει τους ιμάντες. Ανάλογα με τον τρόπο πρόσδεσης κραμπόν διαχωρίζονται σε συμβατικά και fast.
Τα συμβατικά Crampon.
Τα συμβατικά ενδείκνυνται για μπότες με μαλακή ή ημίσκληρη σόλα και δένουν με έναν ή δύο ιμάντες γύρω από την μπότα. Το μειονέκτημα τους είναι πως σε μεικτές διαδρομές πάγου -  βράχου είναι αναγκαίο το ‘’βάλε – βγάλε’’.

Fast Crampon.

Τα fast κραμπόν, όπως φαίνεται και από το όνομά τους μπαίνουν και βγαίνουν γρήγορα χάρη στο μηχανισμό τους που έχει μια μπάρα στο μπροστινό μέρος η οποία πιάνει στην ειδική εγκοπή που έχουν (γι’ αυτό το λόγο) οι μπότες και ένα κλιπ, παρόμοιο με αυτό που έχουν οι δέστρες των ΣΚΙ, το οποίο πιάνει σε άλλη εγκοπή στο πίσω μέρος της μπότας. Για καλύτερη ασφάλεια στο δέσιμο, αλλά και για τυχόν απώλεια εάν τα κραμπόν ξεκουμπώσουν, υπάρχει και ένας ιμάντας στο κλιπ που δένει γύρω από τον αστράγαλο. Προσοχή: Τα fast κραμπόν ενδείκνυνται μόνο για πλαστικές μπότες ή σκληρές δερμάτινες ή kevlar μοντέρνας κατασκευής, με ειδικές εγκοπές.
Δείτε video για την σωστή τοποθέτηση των Κραμπόν 


Πηγή κειμένου: Περιοδικό Κορφές Συντάκτης κειμένου: Άρης Θεοδωρόπουλος

 
Xειμερινή αναρρίχηση, βράχος, Άλπεις, καλοκαιρινά trekking, ίσως και λίγα Ιμαλάια. Να που θα χρησιμοποιήσουμε οι περισσότεροι από εμάς. Ευτυχώς οι κατασκευαστές σήμερα έχουν φτιάξει κατασκευές, που εύκολα προσαρμόζονται σ’ αυτά τα πεδία και έτσι σε γενικές γραμμές δεν απαιτείται για να «βγάλουμε» τη νύχτα να κουβαλάμε κάτι πολύ hightech ή ιδιαίτερα ακριβό. Με εξαίρεση βέβαια τα μεγάλα βουνά των Ιμαλαΐων … Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις χρειαζόμαστε ένα αντίσκηνο 3/4 εποχών για να καλύψουμε απόλυτα τις ανάγκες μας.

Αν ο στόχος μας είναι οι μεγάλες διασχίσεις βουνών καλοκαίρι ή  και χειμώνα, αν κινηθούμε σε χαμηλά υψόμετρα το καλοκαίρι στις Άλπεις ήtrekkingστα Ιμαλάια και λίγο Κυκλάδες το καλοκαίρι ένα αντίσκηνο τριών εποχών είναι στα μέτρα μας.

Όταν όμως θελήσουμε να μπούμε στα «δύσκολα» : χιόνι, ισχυρός άνεμος, χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή καθαρά χειμερινό πεδίο, τέσσερις εποχές (όχι του Vivaldi) είναι αυτό που μας πρέπει. Σε αυτή την παρουσίαση τα αντίσκηνα έχουν χωρητικότητα 2-3 ατόμων μιας και αυτό νομίζουμε ότι είναι το μέγιστο μέγεθος και βάρος για να κουβαληθούν από τις πλάτες μας. Μεγαλυτέρων μεγεθών αντίσκηνα απευθύνονται σε μεγάλες ορειβατικές αποστολές ή σε οικογένειες με παιδία και στέισον αυτοκίνητο.

ΣΧΗΜΑΤΑΜπορούμε να χωρίσουμε τα αντίσκηνα σε 3 κατηγορίες. Tunnel, γεωδαιτικά και πυραμιδωτά. Το καθένα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
Tunnel
Έχουν σαν βασικό χαρακτηριστικό το παραλληλόγραμμο πάτωμα. Υπάρχουν σε δύο βασικούς τύπους, με θολωτή οροφή(δύο ή τρεις μπανέλες παράλληλες μεταξύ τους) και σε σφηνοειδές σχήμα. Πλεονέκτημά τους είναι τα σχεδόν κάθετα πλαϊνά τοιχώματά τους, τα οποία δημιουργούν έναν άνετο χώρο για διαμονή. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι η μικρή τους αντοχή σε πλευρικούς ανέμους.
ΓεωδαιτικάΣ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν γενικά τα καλύτερα ορειβατικά αντίσκηνα. Είναι θόλοι που στέκονται αυτόνομα, χωρίς απαραίτητα παραλληλόγραμμη βάση. Οι μπανέλες διασταυρώνονται πάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια της ακτής, ενώ η πληθώρα των σημείων διασταύρωσης βρίσκεται σε ψηλό σημείο, δημιουργώντας έτσι μια γερή δομή η οποία είναι ικανή να αντέξει μεγάλο βάρος από χιόνι, καθώς και δυνατούς πλευρικούς ανέμους, χάρη στο αεροδυναμικό της σχήμα. Μειονεκτούν όμως σε χώρο λόγω, λόγω των κεκλιμένων τοιχωμάτων τους.
ΠυραμιδωτάΑυτά τα αντίσκηνα καταλήγουν σε μια κορυφή στηριζόμενη από έναν κεντρικό πυλώνα. Είναι πολύ απλές κατασκευές και προσφέρουν πολύ καλή σχέση βάρους προς αντοχή, αλλά η προστασία που προσφέρουν είναι μέτρια. Γενικά έχουν εγκαταλειφθεί

ΕΠΟΧΕΣΟ διαχωρισμός των αντίσκηνων σε εποχές γίνεται με βάση την αντοχή του καθενός σε καιρικά φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά η αντοχή τους σε δυνατούς ανέμους ή βαριές χιονοπτώσεις δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Ο εξαερισμός είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Αν είναι φτωχός, αυτό  μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη συμπύκνωση υδρατμών στα τοιχώματά τους ή να κάνει την σκηνή υπερβολικά ζεστή για καλοκαίρι. Τα πιο πετυχημένα αντίσκηνα κατορθώνουν να μεγιστοποιήσουν την κυκλοφορία του αέρα, ενώ συγχρόνως κρατούν τον κακό καιρό απ’ έξω. Ο πιο αποτελεσματικός εξαερισμός πετυχαίνεται με συνδυασμό ενός καλά σχεδιασμένου καλύμματος και φίλων με φερμουάρ που ανοιγοκλείνουν κατά βούληση. Για τα ελληνικά βουνά ή για καλοκαίρι σε ψηλότερα, ιδανικά είναι τα 3+ εποχών. Προσφέρουν καλό εξαερισμό, ικανοποιητική αντοχή και λογική τιμή.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΗ προστασία που παρέχει ένα αντίσκηνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κάλυμμα και την δομή των μπανέλων. Τα πιο ανθεκτικά αντίσκηνα είναι τα γεωδαιτικά και έχουν συνήθως από τέσσερις ως έξι μπανέλες. Το κάλυμμα συνήθως είναι νάϋλον με διάφορες επιστρώσεις. Η πολυουραιθάνη είναι μια από αυτές και με αυτή μπορούμε να έχουμε στεγανές ραφές. Τα νάϋλον  με επίστρωση ελαστομερών υλικών παρέχουν πολύ καλή προστασία, αλλά έχουν ως μεγάλο μειονέκτημα την αδυναμία κατασκευής στεγανών ραφών.

ΕΠΙΛΟΓΗΓια να επιλέξετε τη σκηνή που σας ταιριάζει περισσότερο είναι σημαντικό να επισκεφθείτε ένα κατάστημα, για να δείτε από πρώτο χέρι τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού και του στησίματος της κάθε μίας, καθώς και να πάρετε τυχόν χρήσιμες συμβουλές από τους πωλητές , πάνω σε θέματα που ίσως να σας ταλαιπωρούσε να ανακαλύψετε μόνοι σας. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να ξέρετε που θα τη χρησιμοποιήσετε. Είσαστε προσανατολισμένοι για γενική χρήση, με λίγο από ελληνικό χειμώνα; 3/3+ εποχών αντίσκηνο είναι ότι πρέπει. Βγάζετε το χειμώνα σας στο Οροπέδιο, κάτω από την Αστράκα ή ταξιδεύετε συχνά σε ψηλά βουνά ανά τον κόσμο; 4 εποχές είναι αυτό που σας πρέπει. Σκεφθείτε ότι μια σκηνή θα χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια, γι’ αυτό η ποιότητα υλικών και κατασκευής και άρα τα επιπλέον χρήματα αξίζουν τον κόπο. Κάποια σημεία όμως ανεξάρτητα εποχών που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:

ΣΤΗΣΙΜΟ
Υπάρχουν διάφορα συστήματα «αρχιτεκτονικής» των μπανέλων και το κάθε ένα έχει τα υπέρ και τα κατά του, ενώ κάποια αντίσκηνα χρησιμοποιούν πάνω από ένα. Τα κλιπ είναι εύκολα στη χρήση και επιτρέπουν άριστο εξαερισμό ανάμεσα στο κάλυμμα και το κυρίως αντίσκηνο. Το σύστημα με τις σωληνωτές θήκες για τις μπανέλες στήνεται πιο εύκολα και γρήγορα από ένα μόνο άτομο, αλλά δεν προσφέρει τόσο καλό εξαερισμό, ενώ το σύστημα με τις διακεκομμένες θήκες είναι εύκολο να κατασκευαστεί, αλλά μπορεί να είναι σκέτη ταλαιπωρία να στηθεί, ειδικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Φανταστείτε πως είναι να στήνετε το αντίσκηνο σας στο σκοτάδι, κουρασμένοι, με χοντρά γάντια; Πόσο εύκολο είναι; Κάποια αντίσκηνα έχουν τρεις μπανέλες ίδιου μήκους, γλυτώνοντας  σας έτσι από σύγχυση στο στήσιμο, ενώ κάποια άλλα έχουν διαφορετικού μήκους μπανέλες κωδικοποιημένες με χρώματα ίδια με τα αντίστοιχα κλιπ τους.

Άλλο ένα σημείο που θα έπρεπε να προσέξετε είναι το πόσο τεντωμένη στέκεται η σκηνή μόνο με τις μπανέλες, χωρίς καρφιά και σχοινάκια. Αυτό είναι κάτι που θα εκτιμήσετε δεόντως σε περίπτωση θύελλας. Δε σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να την αφήσετε άδετη, αλλά δείχνει καλή ποιότητα κατασκευής και σχεδιασμού.

ΧΩΡΟΣΛάβετε υπ’ όψη σας πως οι αριθμοί στα χαρτιά μπορεί να είναι παραπλανητικοί και μπορεί να έχετε λάθος εντύπωση όσον αφορά τις εσωτερικές διαστάσεις του αντίσκηνου που σας ενδιαφέρει, εξ’ αιτίας της περιπλοκότητας των μοντέρνων τρόπων κατασκευής. Τα έντονα κεκλιμένα τοιχώματα τρώνε πολύ από το ζωτικό χώρο της σκηνής και ο καλύτερος τρόπος να το δείτε αυτό είναι να μπείτε μέσα στο ήδη στημένο αντίσκηνο και να δοκιμάσετε τις συνηθισμένες σας κινήσεις.

ΒΑΡΟΣΠροσπαθούμε πάντα φυσικά να κάνουμε το φορτίο μας όσο πιο ελαφρύ γίνεται, στη περίπτωση αυτή όμως το μικρότερο βάρος σημαίνει λιγότερα χρήσιμα χαρακτηριστικά, γι’ αυτό μην απορρίψετε ένα αντίσκηνο μόνο και μόνο επειδή ζυγίζει περισσότερο από 3 κιλά. Το έξτρα βάρος μπορεί να σημαίνει καλύτερη άνεση και περισσότερη προστασία.
ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΕΣΑν αναγκαστείτε ποτέ να περάσετε αρκετό χρόνο σε αντίσκηνο λόγω κακοκαιρίας, θα εκτιμήσετε την ύπαρξη ενός παραθύρου στο κάλυμμα. Είναι ένα χαρακτηριστικό που τελευταία έχει γίνει αρκετά δημοφιλές και εμφανίζεται όλο και περισσότερο.

Όσον αφορά τις πόρτες μερικοί προτιμούν μία σε κάθε άκρο, ώστε να μη χρειάζεται περνούν πάνω από το σύντροφό τους για να βγουν έξω, αλλά και για καλύτερο εξαερισμό. Όμως μια δεύτερη πόρτα προσθέτει σημαντικό βάρος στο αντίσκηνο. Επίσης, οι πόρτες που ανοίγοντας πέφτουν στο πλάι είναι πολύ πρακτικές γιατί φεύγουν από τη μέση και δε χρειάζονται προσοχή, ενώ αυτές που πέφτουν κάτω χρειάζονται περισσότερη προσοχή για να μη χαλάσει το φερμουάρ.

ΡΑΦΕΣΠόσο έχει προνοήσει ο κατασκευαστής για τις ραφές; Είναι στεγανοποιημένο εργοστασιακά το φερμουάρ ή το πάτωμα, ή θα χρειαστεί να πασαλείβετε ώρες με το στεγανοποιητικό ραφών; Πιο παλιά πολύ λίγοι κατασκευαστές το έκαναν, αλλά τώρα οι περισσότερες σκηνές βγαίνουν έτοιμες από το εργοστάσιο, τουλάχιστον από τα καλύμματα. Αν το πάτωμα αποτελείται από δυο κομμάτια, προσέξτε η ένωσή τους να είναι μονωμένη, γιατί όλη η υγρασία του εδάφους θα περάσει στο εσωτερικό του αντίσκηνου.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙΗ αποθήκευση σε ένα αντίσκηνο μπορεί να είναι εκνευριστικό θέμα. Πού θα βάλετε το φακό σας, τα κλειδιά σας, κλπ; Σε κάποια υπάρχουν μόνο μία-δύο μικρές θήκες εσωτερικά, ενώ κάποια άλλα παρέχουν τη δυνατότητα μεγάλων, άνετων θηκών. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα όταν ο καιρός είναι κακός, όταν όλος σας ο εξοπλισμός βρίσκεται μέσα στο αντίσκηνο και εσείς προσπαθείτε να οργανωθείτε. Επίσης πολύ σημαντική είναι η ύπαρξη μεγάλου προθαλάμου, αυτό όμως θα προσθέσει το ανάλογο βάρος.

Πηγή Κειμένου: Περιοδικό «Ανεβαίνοντας τα βουνά του κόσμου» Τεύχος 22 - Άνοιξη - Καλοκαίρι 2003, Συντάκτης: Δ.Μ.


ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτός ο βασικός μηχανισμός θερμομόνωσης που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι υπνόσακοι παγιδεύουν τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας. Ουσιαστικά αυτό που μας ζεσταίνει είναι το στρώμα ακινητοποιημένου αέρα που δημιουργείται ανάμεσα στο σώμα μας και το εξωτερικό περιβάλλον.

Όσο πιο παχύ είναι αυτό το στρώμα αέρα και, το πιο σημαντικό, όσο πιο ακινητοποιημένος είναι ο αέρας τόσο καλύτερη η μόνωση.
Για να το επιτύχουμε αυτό χρειαζόμαστε φυσικά ή συνθετικά υλικά αποτελούμενα από πολύ λεπτά ινίδια που να έχουν την ιδιότητα να καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο όταν αφεθούν ελεύθερα στο χώρο. Έτσι δημιουργούνται μικροχώροι αέρα ανάμεσα στα ινίδια (πούπουλο, συνθετικό υλικό) που παρεμποδίζουν την κίνηση του αέρα. Αυτή είναι η βασική επιδίωξη με τη χρήση του πούπουλου ή των συνθετικών υλικών.
Το καλύτερο μονωτικό είναι μια στρώση αέρα. Όταν ο αέρας είναι ελεύθερος μεταφέρει τη θερμότητα με την κίνηση των μορίων. Ο χώρος πρέπει να γεμίσει με κατάλληλο υλικό που θα εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση των μορίων του αέρα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα και πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη.
1.Προσωπικός μεταβολισμός
2.Φυσική κατάσταση
3.Κούραση
4.Ενυδάτωση
5.Επάρκεια και ποιότητα τροφής
6.Υψόμετρο
7.Υγρασία
8.Άνεμος
9.Είδος και ποιότητα καταλύματος.


ΥΠΝΟΣΑΚΟΙ
Εάν λοιπόν υπάρχουν ένας ή περισσότεροι παράγοντες από τους παραπάνω και βρίσκεστε στο κάτω μέρος της θερμοκρασίας comfort είναι πιθανό να μην κοιμηθείτε άνετα.
 Όταν συγκρίνετε τις θερμοκρασίες comfort μεταξύ διαφόρων μοντέλων στην αγορά τα σημαντικότερα στοιχεία προς σύγκριση είναι:
1.Το είδος και η ποιότητα του μονωτικού υλικού
2. Η ποσότητα του υλικού, Fill Weight, σε γραμμάρια, οι διαστάσεις του υπνόσακου και ο τύπος κατασκευής.
Κάνοντας αυτή τη σύγκριση θα διαπιστώσετε ποια μοντέλα και ποιες εταιρίες ανταποκρίνονται, με τα νούμερα που δίνουν, στην πραγματικότητα και ποιες υπερβάλλουν.

ΠΟΥΠΟΥΛΕΝΙΟΙΥπνόσακος πουπουλένιος - πλεονεκτήματα1.Είναι πιο ελαφρύς.
2.Είναι για το ίδιο βάρος πιο θερμομονωτικός.
3.Είναι πιο συμπιέσιμος.
4.Διατηρεί την αρχική μονωτική του ικανότητα για περισσότερα χρόνια σε σχέση με το συνθετικό.
Μειονεκτήματα1. Έχει περιορισμένη αντοχή στην υγρασία.
2. Χάνει τη μονωτική του ικανότητα εάν βραχεί.
3. Είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.
4. Είναι πιο ακριβός.
ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙΥπνόσακος συνθετικός – πλεονεκτήματα1.Αντέχει στην υγρασία.
2.Ακόμα και βρεγμένος διατηρεί σημαντικό μέρος από την αρχική μονωτική του ικανότητα.
3.Είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός του.
4.Είναι φθηνότερος.
Μειονεκτήματα1.Είναι πιο βαρύς.
2.Είναι λιγότερο μονωτικός σε σχέση με το πούπουλο.
3.Είναι πιο ογκώδης όταν συμπιεστεί για τη μεταφορά.
4.Διατηρεί την αρχική μονωτική του ικανότητα για λιγότερα χρόνια σε σχέση με το πούπουλο.


ΠΛΥΣΙΜΟ ΥΠΝΟΣΑΚΟΥΟι καλής ποιότητας υπνόσακοι, είτε πουπουλένιοι είτε συνθετικοί, μπορούν να πλένονται στο χέρι ή το πλυντήριο σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:
Ποτέ μην πάτε τον υπνόσακο για στεγνό καθάρισμα.
Το πλυντήριο πρέπει να είναι μεγάλο οικιακό ή επαγγελματικό.
Κλείστε τα φερμουάρ, τα Velcro, και γυρίστε τον υπνόσακο μέσα έξω.
Επιλέξτε ειδικό σαπούνι για πλύσιμο υπνόσακων.
Τρίψτε απαλά το ύφασμα του κεφαλιού και των ποδιών με ένα σφουγγάρι σε αδιάλυτο σαπούνι.
Βάλτε την ελάχιστη ποσότητα σαπουνιού σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του ειδικού σαπουνιού.
Επιλέξτε ελαφρύ πρόγραμμα πλυσίματος με κρύο νερό με δύο κύκλους ξεβγάλματος για να ξεπλυθεί καλά το σαπούνι.
Βγάλτε τον προσεκτικά από το πλυντήριο.
Απλώστε τον ώστε να στηρίζεται όλη η επιφάνειά του στην απλώστρα και στεγνώστε τον στη σκιά.
Αναμοχλεύεται κατά περιόδους τα πούπουλα ή το συνθετικό υλικό όσο διαρκεί το στέγνωμα. Για το στέγνωμα θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ανάλογα με την εποχή.
Μπορείτε να τον στεγνώσετε σε μεγάλο επαγγελματικό στεγνωτήριο σε χαμηλή ρύθμιση θερμοκρασίας.
Το στέγνωμα θα διαρκέσει αρκετές ώρες και θα πρέπει να ελέγχετε να μην υπερθερμανθεί ο υπνόσακος.

Πηγή: Τρύφωνας Καραχάλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας!